Wat als een 'verward' familielid steeds verder wegglijdt en niemand ingrijpt

Bijgewerkt op: 22 jan. 2019

De Monitor |Robert Schuttevaar

Terwijl we bezig zijn met de voorbereiding van onze eerste uitzending over 'verwarde mensen', stuit ik op een opmerkelijk persbericht. ‘Op donderdagavond 23 juni is een verwarde man in Noordscheschut om het leven gekomen. De aard van de berichten die daarover in de pers zijn gekomen maken dat de naaste familie graag de volgende informatie naar buiten wil brengen.’


Het zijn de eerste twee regels van het betreffende persbericht dat de familie in het weekend na het overlijden van hun broer Robert aan de lokale media verstuurde. Wat volgt is een verhaal van verdriet en frustratie. Een verhaal over hoe zij Robert steeds verder zagen wegglijden in een zelfgebouwde wereld van wanen en samenzweringstheorieën. Een verhaal over hoe zij ondertussen allerlei hulpinstanties probeerden te activeren, maar deze niet op tijd lijken door te hebben gepakt.


Het is een week na de begrafenis van Robert als ik bij zijn broer Peter thuis wordt uitgenodigd voor een kennismaking. Zijn zus Andrea zit naast hem. Hoewel ze in het persbericht hadden aangegeven ‘voorlopig niet in te willen gaan op de details van de omstandigheden die uiteindelijk tot de dood van Robert hebben geleid’, heb ik hen toch gevraagd of ze met ons in gesprek willen gaan. Ik vertel hen over het onderzoek dat we doen naar de hulpverlening rondom ‘verwarde mensen’ en ben benieuwd of onze bevindingen wellicht ook raakvlakken hebben met hun verhaal. Ze stemmen uiteindelijk in met de ontmoeting, want ook zij zitten op dat moment met veel vragen over hoe het zo heeft kunnen lopen.


Naar aanleiding van dat gesprek besluiten Peter en Andrea om ons uiteindelijk inzage te geven in alle e-mailcorrespondentie die er de afgelopen drie jaar is geweest tussen hen, Robert en de verschillende hulpinstanties waarmee ze contact hadden. Een boekwerk van ruim 400 pagina’s en ook het medisch dossier krijgen we overhandigd.


Een boekwerk van ruim 400 pagina’s en ook het medisch dossier krijgen we overhandigd.

We besluiten een reconstructie te maken van hoe het zover heeft kunnen komen en leggen alle informatie voor aan de betrokken partijen: GGZ, politie, rechtbank, omwonenden, woningbouwcorporatie en de burgemeester. Op de betreffende GGZ-instelling na werkt iedereen mee en wat duidelijk wordt is wat Czyzewski al in onze eerste uitzending over 'verwarde mensen' stelde: de aanpak rondom verwarde personen schiet ernstig tekort.


Onze presentator Teun van de Keuken brengt naar aanleiding van dit verhaal zijn contacten op de hoogte bij het televisieprogramma Pauw, waardoor hij drie dagen voor onze uitzending samen met de familie aan tafel zit om aandacht te vragen voor dit probleem. Inmiddels loopt er ook een onderzoek van de Inspectiedienst voor Gezondheidszorg, wiens bevindingen we nog moeten afwachten.


De uitzending is hier te bekijken. Nieuwsgierig geworden naar ons gehele onderzoek over 'verwarde mensen'? Kijk dan hier.

18 weergaven