Van simpel handhavingsverzoek tot jarenlang juridisch gevecht met de gemeente

Bijgewerkt op: 22 jan. 2019

De Monitor |


Still uit de uitzending over 'Lokaal bestuur'

Bouwen in strijd met het bestemmingsplan mag niet. Maar hoe gaan gemeentes om met illegale bouw of bedrijvigheid? Met deze vraag begonnen Niels van Nimwegen en ik een nieuw onderzoek naar 'lokaal bestuur' en wat volgde waren soms onwaarschijnlijke verhalen.


Zoals het verhaal van de familie Hendriks die al bijna twintig jaar procedeert tegen een illegaal bedrijf achter hun huis. En hoewel ze rechtszaak naar rechtszaak winnen, de Milieu-inspectie én de Nationale Ombudsman in hun strijd aan hun zijde treffen, blijft hun gemeente de vonnissen naast zich neerleggen in de hoop het bedrijf alsnog te kunnen legaliseren.


Of het verhaal van Alice Catsburg en Jan Pieter Rompa, die onaangenaam verrast werden toen ze in de zomer van 2013 wel erg ‘intieme’ geluiden uit de tuin van de buren hoorden komen. Het tuinhuisje dat daar staat bleek verhuurd te worden aan toeristen en dat mag niet volgens het huidige bestemmingsplan. Maar als ze bij de gemeente aankloppen om hiertegen op te treden, besluit de gemeente de illegale verhuur aan de toeristen alsnog te legaliseren.


We legden de verhalen van onze tipgevers voor aan De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen die in 2010 gemeenten al oproep hun handhavingsbeleid opnieuw tegen het licht te houden. Met weinig resultaat, blijkt nu. Nog steeds ontvangt de ombudsman eenzelfde gestage stroom aan klachten van mensen die de gemeente verzoeken om handhaving, vertelt De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in reactie op ons onderzoek. ‘Gemeenten verliezen nog te vaak het belang van de burger die de overtreding meldt uit het oog.'


Bekijk hier de uitzending terug. Nieuwsgierig geworden naar ons gehele onderzoek over 'Lokaal bestuur'? Kijk dan hier!

4 weergaven