Psychiatrie aan huis schiet te kort

Bijgewerkt op: 22 jan. 2019

De Monitor |


Still uit de uitzending van Suzanne

Voor de derde uitzending over 'verwarde mensen' hebben wij ons uiteindelijk gericht op de vraag: waar gaat het precies mis en wat is er nodig om de zorg voor verwarde mensen op orde te krijgen? We komen in contact met hoogleraar Philippe Delespaul. Hij doet onderzoek naar hoe de zorg rondom deze kwetsbare groep patiënten is geregeld. ‘Er is een groot tekort aan teams die mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen thuis behandelen, hierdoor hollen hulpverleners van de ene crisis naar de andere,' stelt de Maastrichtse hoogleraar.


Een voorbeeld daarvan is de 29-jarige Suzanne. Ze is gediagnosticeerd met autisme en een persoonlijkheidsstoornis en heeft naar eigen zeggen wel 1000 politieregistraties op haar naam staan. Ze schreef ons naar aanleiding van ons onderzoek. ‘Ik ben zo’n verwarde vrouw!’ e-mailde ze. Een aantal dagen later zat ik haar thuis in een buitenwijk van Den Haag. Suzanne vertelde haar over haar ziektebeeld, de vele opnames die volgden en de talloze keren dat de politie haar weer thuis moest brengen. In de weken daarna mocht haar een tijdje volgen met camera, dat het (voorlopige) sluitstuk werd van onze dossier over 'verwarde mensen'.


De uitzending is hier te bekijken. Nieuwsgierig geworden naar ons gehele onderzoek over 'verwarde mensen'? Kijk dan hier.


4 weergaven