Alleen in de bergen ben je veilig

Bijgewerkt op: 22 jan. 2019

VPRO Buitenland |Een jaar geleden raasde de sterkste storm ooit over de Filipijnen. Duizenden mensen kwamen om het leven. Een groot gedeelte daarvan stierf in de evacuatiecentra waar ze veiligheid zochten.


‘Als de overheid ons vertelt om weer te evacueren, dan zal ik ze niet gehoorzamen. Dan ga ik op zoek naar een plek hoog in de bergen.’ Het is een jaar geleden dat Joyce Taliader samen met haar man en drie kinderen veiligheid probeerde te zoeken in het Astrodome, een evacuatiecentrum aan de kust van Tacloban. Toen ze binnen waren, brak er echter paniek uit. Door de harde wind braken de ramen en het zeewater vulde langzaam de ruimte waarin ze zich verscholen. Joyce:


‘De scherven vlogen in het rond. Mensen probeerde elkaar van de trap te duwen, op zoek naar een hoger gelegen plek waar het water niet kon komen.’

Joyce en haar gezin konden zichzelf op tijd in veiligheid brengen, maar vele anderen niet. Dat leidt tot kritiek: wie is er verantwoordelijk voor de huidige staat van evacuatiecentra?


Voor VPRO Buitenland maakte ik samen met journalist Krista Arriëns deze reportage in Tacloban, de Filipijnen.

27 weergaven