Even voorstellen.

Anne de Blok (1990) onderzoekt, filmt en regisseert verhalen.

 

Haar onbeheersbare drang om te zoeken naar datgene wat verborgen blijft, begon toen ze tijdens haar studietijd een kok ontmoette.

 

Deze kok bleek in zijn vorige leven communicatieadviseur van Schiphol te zijn geweest en had de schone taak om omwonenden voor te liegen over de hoeveelheid geluidoverlast die zij zouden gaan krijgen. Een vliegende start voor Anne’s carrière, want het onderzoek dat ze deed naar de Schiphollobby werd het meest gelezen artikel van Blendle en daarmee won ze het Nederlands Kampioenschap Kioskverkoop voor Journalisten.

Anne ging vervolgens aan de slag bij Follow the Money, waar ze zich verdiepte in Europese subsidiestromen en het Nederlandse toezicht daarop. Daar beet ze zich vast in een verhaal van een viskweker die door niemand werd geloofd, maar wel gelijk had. Dat ontdekte Anne anderhalf jaar later toen ze met twee meervallen in haar hand aan de werktafel van Midas Dekkers stond, die ze vervolgens vakkundig voor haar fileerde. 'Vissen naar subsidie' noemde ze het verhaal en ze maakte er ook een documentaire over voor Brandpunt Reporter. Hiervoor won ze uiteindelijk een Loepeen prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek van Nederland en Vlaanderen.

De omroep vroeg daarna of ze niet bij de televisie wilde blijven werken en dat wilde ze graag. Eerst als researcher voor o.a. een 90-minuten durende documentaire over de vlucht van MH17, later als regisseur.

 

De meeste tijd bracht ze door bij De Monitor, een journalistiek vernieuwend programma dat samen met het publiek onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties. In deze periode mocht Anne een Tegel in ontvangst nemen in de categorie 'talent'. Dat was voor een drieluik die ze maakte over wat we in de media ‘verwarde mensen’ zijn gaan noemen. Een project waar ze nog steeds onwijs trots op is. Niet alleen omdat ze daarmee in de prijzen viel, maar vooral omdat deze serie echt iets heeft betekend voor de mensen in Nederland die psychisch lijden. En daar is het haar uiteindelijk allemaal om te doen. 

Inmiddels is ze voor zichzelf begonnen en als je met haar wil samenwerken (super leuk!), kan je haar hier contacten!

Anne de Blok (fotograaf Mathijs Hanenkam