Even voorstellen.

Anne de Blok (1990) is freelance onderzoeksjournalist, researcher én maker

Haar onbeheersbare drang om te zoeken naar datgene wat verborgen blijft, begon toen ze tijdens haar studietijd een kok ontmoette die haar vertelde dat hij vroeger knollen voor citroenen moest verkopen. In zijn vorige leven bleek hij namelijk communicatieadviseur van Schiphol te zijn en had hij de schone taak om omwonenden voor te liegen over de hoeveelheid geluidoverlast die zij zouden gaan krijgen. Het bleek een vliegende start voor Anne’s carrière te zijn, want het onderzoek dat ze deed naar de Schiphollobby werd het meest gelezen artikel van Blendle en won daarmee het Nederlands Kampioenschap Kioskverkoop voor Journalisten.

Anne ging daarna aan de slag bij Follow the Money, waar ze zich verdiepte in Europese subsidiestromen en het Nederlandse toezicht daarop. Daar beet ze zich vast in een verhaal van een viskweker die door niemand werd geloofd, maar uiteindelijk wel gelijk bleek te hebben. Dat ontdekte Anne anderhalf jaar later toen ze met twee meervallen in haar hand aan de werktafel van Midas Dekkers stond die ze vervolgens vakkundig voor haar fileerde. 'Vissen naar subsidie' noemde ze het verhaal en ze maakte er ook een documentaire over voor Brandpunt Reporter waarvoor ze een Loep kreeg - een prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek van Nederland en Vlaanderen.

De omroep vroeg daarna of ze niet bij de televisie wilde blijven werken en dat wilde ze graag. Eerst als researcher, later als verslaggever/regisseur. De meeste tijd bracht ze door bij De Monitor, een journalistiek vernieuwend programma dat samen met het publiek onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties. In die periode mocht Anne een Tegel in ontvangst nemen in de categorie 'talent'. Dat was voor een drieluik die ze maakte over wat we in de media ‘verwarde mensen’ zijn gaan noemen. Een project waar ze nog steeds onwijs trots op is. Niet omdat ze daarmee een prijs in de wacht sleepte, maar omdat deze drieluik echt iets betekend heeft voor de mensen in Nederland die psychisch lijden. En daar is het haar om te doen. 

Inmiddels is ze voor zichzelf begonnen en als je met haar wil samenwerken (super leuk!), kan je haar hier contacten!

Anne de Blok (fotograaf Mathijs Hanenkam

Fotograaf: Mathijs Hanenkamp

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon

PROUDLY MADE BY ANNE DE BLOK